Wim Spapens. Schrijft over allerlei onderwerpen.
Menu De zuidelijkste Nederlanden

De zuidelijkste Nederlanden:

Frans-Vlaanderen
Noordwest-Frankrijk, Frans-Vlaanderen, vormde in de tijd van Karel V, als deel van het graafschap Vlaanderen, de zuidelijkste Nederlanden. Nog steeds wordt onze taal daar, met name in de ‘Westhoek’, gekoesterd, nog steeds is het voor velen de vraag of onze vroegmiddeleeuwse geschiedenis (Bonifatius, Willibrordus, Nijmegen e.d.) zich daar heeft afgespeeld. Dat laatste is ook de vraag die veel semafoorlezers boeit.
Het onderstaande is bedoeld om aan te geven dat deze streek, die toen zo’n belangrijke rol speelde, ook nu nog belangwekkend is.
Frans-Vlaanderen, gevormd door de regio Nord/Pas-de-Calais en een stukje van het departement Somme, bleef na de Vrede van Münster, die in 1648 onze Tachtigjarige Oorlog met Spanje besloot, behoren tot het door Spanje geregeerde Vlaanderen.
Een noordelijk stuk van dat Spaans-Vlaanderen, ons Zeeuws-Vlaanderen, werd in datzelfde jaar ingepikt door de ‘Noordelijke Nederlanden’, die door de sluiting van de Schelde de handel van Antwerpen wilden dwarsbomen.
Als gevolg van de door Lodewijk XIV gevoerde oorlogen werd noordwest-Frankrijk in etappes door Frankrijk geannexeerd en verschoof de taalgrens van het Vlaams steeds verder noordwaarts.
Vanaf het Verdrag der Pyreneeën

Lees verder in PDF, ... klik hier

Zuidelijkste Nederlanden

Agenda

Wim Spapens is altijd bezig met het schrijven van artikelen.

Zijn laatste artikelen.

Twistappel Elzas Lotharingen


Schilderkunst Op Franse Postzegels

Email Wim Spapens