Wim Spapens. Schrijft over allerlei onderwerpen.
Menu Twistappel Elzas Lotharingen.

Twistappel Elzas-Lotharingen.


Toen Karel de Grote in 814 stierf, liet hij een immens rijk en zijn keizerstitel na aan zijn enige overlevende zoon, Lodewijk de Vrome (*778); deze stierf in 840 en liet drie zonen na: Lothar (795-855) en Lodewijk (806-876) uit zijn huwelijk met Ermengarde van Haspingauw (gestorven in 818) en Karel de Kale (823-877) uit zijn tweede huwelijk in 818 met Judith van Beieren (805-843).
Een tweede zoon van Lodewijk de Vrome, Pepijn I (*803), was in 838 overleden; hij liet een zoon na, Pepijn II (*ca. 823).

Hij had in 817 al bepaald dat zijn rijk na zijn dood in koninkrijken verdeeld zou worden over zijn drie toen nog levende zoons: Lothar, Pepijn en Lodewijk. Dat zou betekenen dat Karel, de zoon uit zijn tweede huwelijk, niets zou krijgen, wat hem de bijnaam kaal, dat wil zeggen bezitloos, bezorgde. Dat was natuurlijk de eer van zijn moeder Judith te na en zij zorgde ervoor dat hij, toen hij meerderjarig werd in 839, als ‘verjaardagscadeau’ Alamannia kreeg. Het jaar daarvoor (838) was Pepijn gestorven. Het jaar daarna (840) stierf Lodewijk de Vrome.

Het boterde al lang niet tussen de broers en er volgde al snel een oorlog met aan de ene kant Lothar, die als oudste zoon zijn vader als keizer op zou volgen en de 18-jarige Pepijn II en aan de andere kant Lodewijk en zijn 18 jaar oude halfbroer Karel de Kale, die hun broer niet als keizer wilden erkennen. Bij Fontenoy (841) in de Bourgogne werd de strijd beklonken: Lothar vluchtte naar Italië.

De halfbroers Lodewijk en Karel de Kale, zwoeren in 842 de Eed van Straatsburg, inhoudende dat zij nooit een bondgenootschap met Lothar zouden sluiten dat voor een van de twee nadelig zou zijn.

Lees verder in PDF....Klik Hier

Agenda

Wim Spapens is altijd bezig met het schrijven van artikelen.

Zijn laatste artikelen.

Twistappel Elzas Lotharingen


Schilderkunst Op Franse Postzegels

Email Wim Spapens